DWB in extremis nog de boot in

Vrijdag 10 april – Betekom

Men kon het zo aanvoelen. Als de voorbereidselen van de match niet gesmeerd lopen, verslapt de concentratie. De boys wisten niet met hoeveel er kon gevoetbald worden. Er ontbraken enkele pionnen en de truitjes lieten op zich wachten. Het zijn pietluttigheden, maar ze bepalen de sfeer en de motivatie. Men zou denken dat dat geen invloed meer heeft, maar het tegendeel lijkt waar. En dan is er nog de tegenstander. Grashoppers-Betekom is niet de meest geliefde tegenstander. Het is spelen op hun veld, een mooi, groot veld, goed verlicht en met nieuwe kleedkamers, maar nergens anders dan in Betekom wordt het thuisvoordeel vaak cruciaal vo0r de einduitslag.
De boys zijn uiteindelijk met 12. Dat betekent dat Johan Kerkhof en Eddie elk een helft voor zich nemen. Een ongeschreven wetmatigheid die als een vanzelfsprekendheid wordt aangenomen, zodat de vraag zelfs niet meer wordt gesteld.

Eddy De Neef, de nieuwe mental coach, heeft uit de archieven een verslag van een memorabele match opgediept en het zichtbaar opgehangen in de kleedkamer. Een illustratie van wat het voordeel van een homereferee kan zijn. Men zou voor minder ongerust zijn.

De deeweebee’rs druppelen de één na de ander het veld op. De opwarming is verwarrend. Er is geen structuur. Balletjes trappen op doel loopt niet vloeiend. En Ruben twijfelt tussen lange broek tegen de kou of korte broek omdat het toch warm is. De Grashoppers zijn al een tijdje klaar en staan ongeduldig te wachten op de aftrap.
De kapiteins spreken af hoelang er gespeeld wordt. Een compromis tussen 40 en 35 minuten. Je kan je afvragen waarom die jonge gasten toch maar 35 minuten willen spelen. Want ze zien er allemaal een pak jonger uit dan het gemiddelde van DWB.

Eindelijk klinkt het startsignaal. DWB trapt de match op gang. We zijn weg voor 2 keer 37,5 minuten. DWB gaat onmiddellijk op zoek naar het doel van de tegenstander. Deze is echter sneller en sterker dan verwacht. Ze vangen de aanval goed op en nemen zelf het heft in handen. DWB moet terugplooien. Luk Delrue heeft last van zijn lies en dat beïnvloedt zijn efficientie. Slecht verdedigen is het gevolg en de slappe concentratie van de boys laat toe dat de linkervoorspeler de bal voor doel kan sturen waar de centrale spits maar heeft binnen te leggen. Ondanks de warmte, is dit toch een koude douche.

Grashopper zit duidelijk beter in de match en lanceert de ene aanval na de andere. De verdediging heeft alle moeite om stand te houden. Het gras is bovendien iets te lang, zodat verscheidene DWB’ers zich hierin verslikken. Johan Kerkhof ondervindt plots pijn in de kuit en vraagt om vervanging. Eddie zal zijn plaats innemen op de linkerback. Dit is geen makkie, want de voorlijn van Betekom is jong en snel. Wouter en Louis zullen werk hebben om de gaten te dichten. Betekom heeft overwicht en behoudt dit ook voor de rest van de eerste helft. DWB probeert onder de druk uit te komen, maar slaagt er niet echt in om een behoorlijke aanval op te zetten die de tegenstander pijn doet. We gaan de rust in met een 1-0 achterstand.

Wegens de lies van Luk zal er tactisch gewisseld worden. Gommers gaat een rij achteruit en Delrue zal meer voorin spelen. Ben en Koen Van Wichelen zullen op het middenveld de aanvalsgolven proberen te breken en de bal vooruit gooien waar Koen Geurts met zijn snelheid de verdediging van Betekom moet verschalken. Dit geeft iets meer zekerheid op het middenveld. Achteraan zal meer op mandekking gespeeld worden. Het is bij de start van de tweede helft wel even zoeken wie wie moet houden. De Grashoppers hebben naast hun voetbalkwaliteiten ook andere trukken in huis, die ze vakkundig zullen uitbuiten. Wetend dat de arbiter uit de eigen rangen komt, kan daarbij nog meer voordeel opleveren.

Bij één van de aanvallen van de Grashoppers wordt ondergetekende, in een poging de tegenstander de bal te ontfutselen, vakkundig, met de handen vooruit, weggeduwd, zodat de bal vrij voor doel kan gezet worden waar de voorspeler er 2-0 van maakt. Protest mag niet helpen, wordt zelfs niet gehoord.  Het is frusterend om op die manier te moeten spelen. De thuisspelers mogen zich alles permitteren, de bezoekers krijgen voor de minste aanraking, de volle lading tegen. DWB laat het hier echter niet bij en zal een tandje bijsteken. Louis penetreert enkele keren de verdediging van Betekom, evenwel zonder succes. Gelukkig is hij telkens op tijd terug om de tegenstoten op te vangen. Op corner hebben we wel geluk. Koen Geurts geeft voor vanop rechts en Louis staat op de juiste plaats om het leder binnen te koppen buiten het bereik van de keeper. Een scheve situatie is bijna recht gezet. Het spel wordt ook harder, maar DWB probeert meer op te rukken en de bal in het eigen kamp te houden. Voor één keer fluit de scheidsrechter toch in het voordeel van DWB. De bal raakt de hand van een tegenstander binnen de grote baklijn. Geen penalty fluiten zou iets te flagrant zijn. Ben trapt zelfbewust de bal in de juiste hoek naast de doelwachter binnen. De stand is terug in evenwicht. Nu deze stand vasthouden. De match is bijna afgelopen, dus dit mag niet meer uit handen gegeven worden.

Betekom blijkt toch niet zomaar een ploegske te zijn. Ze kunnen wel een potje voetballen en zullen dit ook bewijzen. Profiterend van een onoplettendheid kunnen ze doordringen tot op de achterlijn, waar we dan nog eens stuntelig uitverdedigen en denken dat we allemaal naar de bal moeten gaan, waardoor de rechtsvoor kan afdrukken en via een scherpe hoek de eindstand vastleggen. Zo gaat DWB alsnog de boot in met 3-2. De nervositeit omwille van het thuisfluiten van de scheidsrechter heeft ertoe bijgedragen dat we teveel negatieve energie verspild hebben, maar uiteindelijk moeten we toegeven dat ze beter waren. Het verlies is daarom niet minder erg.

Eindstand: Grashoppers – DWB 3-2

Supporter : Eddy De Neef
Spelers : Ruben, Johan en Wouter Kerkhof, Eddie, Louis, Peter, Ben, Delrue, Van Wichelen, Johan Nelissen, Gommers en Geurts.
Verslag : Eddie G.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder matchverslagen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s